Skip to main content

Lõhnadest

Olen lõhnatundlik inimene. 
Mõni inimene või sündmus jääbki mulle meelde eelkõige lõhna tõttu. Aroom, mis meeli ergutab või hetkega seob.
Õnneks talletab aju eelkõige meeldiva lõhnaaistingu... ka seda olen täheldanud.
Mulle meeldivad teatud tööstuslikud parfüümid, ent ka naturaalsed lõhnad.
Parfüümidest.
Paar päeva tagasi, end Valentino Valentina Acqua Floerale`ga  piserdates tundus muidu võõras lõhn kuidagi tuttavlik - ja meenuski! sarnast parfüümi kandis klaveriõpetaja, keda imetlesin, austasin ja  ka kartsin. Tagantjärele mõeldes...ta oli kindlasti tujudeinimene, tohutult intelligentne, erudeeritud, üleolev, suisa arrogantne. Ometigi, tohutult ligitõmbav.  Valentina sai kohe omasemaks ja meeldivamaks. Üldiselt valin ise teistsuguse parfüümi kui kinkijad. Seetõttu olengi ettevaatlik ise parfüüme kinkides. Tuleb minna kindla peale välja.  Aga üllatused on muidugi toredad! 

Kunagi tabas mind seoses parfüümi ostuga ka tohutu pettumus. Kümneid aastaid tagasi, kui oli veel rublaaeg ja defitsiit, sattusin alevipoes letialuse kauba päevale. Prantsuse lõhnaõlid. Kuidagi juhtus ka nii, et vajalik summa pudelikese Chanel nr 5 soetamiseks oli olemas. Ilma nuusutamata ja pakendit avamata tõttasin oma "saagiga" koju. Avasin, nuusutasin ja ei suutnud pettumust tagasi hoida - nii tavaline, vanainimeselik! Krasnaja Moskva, Bõt Mozet jne - need lõhnad tundusid täitsa tugevad võistlejad olevat.
Ja tollase deodorandi suhistamise (mäletate seda õunalõhnalist rohelises pudelis imet, ...vist Julia oli nimi... mida kõik Lätis toomas käisid?!) vaimustuses tundus ka pudel mõttetult tavaline. Ei mingit pulverisaatorit. Efekti.

Naturaalsetest lõhnadest...
Esimesed hunnikud päikse käes kuivatatud pesu. Värskelt jahvatatud kohvipulber. Kõrre otsas rippuvad maasikad. Imiku lõhn (ka beebiloomad, kutsikad, varsad..). Sirelid. Piibelehed. Roosid. Vihmajärgne kruusatee. Metsalõhn. Merelõhn. Kalli inimese lõhn...
Ja igakord meenub seoses nimetatud lõhnadega taaskohtumisel, tundmisel keegi või miski. Ajusse talletatult, igavesest ajast igavesti.

Head Marjapunapäeva! :)


Comments

Anonymous said…
aga kevade lõhn?; painab juba nädalaid; tahaksnagu midagi,mis pole lubatud.... aga ikkagi tahaks (kpt)
Anonymous said…
Oojaa, mu armas kpt. Olen tundnud ja teadlik :) H.