Skip to main content

Peaheli

Kõigepealt  - suured tänud Emmeliinale sõbranna kontakti eest! 
Sain A. kirjast palju jõudu ja teadmisi juurde ja kirjutan talle õige pea põhjaliku vastuse. 

Eile külastasin taas kõrva-ninakliinikut ja sain infot ning abi, mida otsustasin oma blogis jagada - ehk on teisigi hädalisi?
Teadlaste seisukoht anno 2012 - tinnitust ei saa ravida. Tulemusi saab anda vaid teraapia. Eksperimentaalkorras on  teostatud ka kirurgiline operatsioon ja lõikuse käigus avastati tõepoolest, et ajus oli üks imeväike veresoon kokkupuutes närviga ning see VÕIS, aga ei saa kindlalt väita, esile kutsuda tinnitust. 
Tinnituse teraapia - kuna teadus on suhteliselt nõutu sel alal, siis ei ole lükatud kõrvale ka alternatiivmeditisiini. Hüpnoos näiteks võib anda häid tulemusi, samuti nõelravi, homoöpaatia jne. Rõhuasetus on heli maskeerimisel -  ja tuleb proovida kõike, mis mõjub ja aitab ajul unustada tardunud/salvestunud heli. 
Doktor rääkis mulle, et oluline on tuvastada heli sagedusala - et kas on kõrge või madal heli. Hullem tinnitusevorm on muidugi see, kui esinevad nii kõrged kui madalad helid ning aju saadab signaali mõlemasse kõrva.
 Mina kuulen oma heli ühes kõrvas ja tean et tegu on väikse oktaavi "si" noodiga:)  Ehk - suhteliselt madal heli.  Selleks, et seda heli maskeerida - tuleb püüda leida sarnaseid tonaalsusi, üksikute kõrgete helidega. Miks?  - Et ajukeskus unustaks tinnitava heli.

Kuna väga sageli kannatavad tinnituse all arvutiinimesed (ventilaatorisurin, kõvaketta krabin), siis on toodetud mitmeid maskeerivaid programme, mis tinnitajaid aitavad. 
Laadisin arsti soovitusel oma läpakasse alla Atmosphere Lite nimelise programmi. See on väga lihtne programmijupp, mida saab häälestada enda tinnitusele sobivaks. Minu tinnitus  taandus eile õhtul  "Night stream" nimelise heli abil. Muideks, võimalik on heli endale vastavaks miksida - tõsta näiteks öökullihuigete arvu ja tugevust. Samuti on võimalik seadistada taimer - teha linnuke vastavasse kastikesse ja määrata minutid-tunnid kui kaua soovid, et programm töötaks. Eile panin programmi sulguma 1 tund enne uinumist ja hommikul ärkasin täiesti puhanuna. Tinnitus küll oli, ent klõpsasin programmi "Ocean edge"  peale ja  voila`! - tinnitus kadunud nagu tina tuhka.

Ma kahjuks ei tea, kui kaua taoline teraapia kestab ja mõjub, ent praegune olukord teeb lootusrikkaks.

Kui kellelgi tekkis küsimusi programmi kohta , siis annan heameelegea selgitusi aadressil: helieugen@yahoo.com 

Ja veel - arsti sõnul olevat ka Juhan Liivil olnud tinnitus. Niiet - "...üks helin mul heliseb rinna sees..." ei olnud juhuslik.


Comments

helle said…
Olen ka vahel seda tinnitust oma peas tundnud, vb on see midagi muud. Lugesin huviga ülevaadet, hariv.
On lohutav teada, et sel puudub ravi, on ainult maskeerumise võimalus!!!

Ilusat kevadet Sullegi!
Heli said…
Aitäh, Helle!
Arst mainis, et põhilised tinnituse all kannatavad inimesed on muusikud, arvutiinimesed ja õpetajad - nende töö fooniks on erinevad helid (või müra) ning nii juhtubki, et aju salvestab omatahtsi ühe või mitu heli...
lagrits said…
Täitsa huvitav, kas selle esinemissagedus hakkab lähematel aastakümnetel ka märkimisväärselt tõusma, kuna noored, kes kõik pole muusikud ega arvutiinimesed, ju elavad viimasel ajal muusika/müra sees.

Igatahes on mulgi eeldused olemas, sest tegelen keskmisest rohkem muusika, arvuti ja õpetamisega. Si asemel ma valiksin pigem la-bemolli...

Aga hea, kui sellest helist ikka puhata ka saab.Hellitavaid vaikusehetki sulle soovingi!
Heli said…
Hei Lagrits! Ma pole kindel, kas sagedus üldse muutub. Hetkel püsib ühel ja samal:) Vaikushetki pole paraku enam nautida saanud:(