Skip to main content

Pärmitaigen

Endiselt on mõnus küpsetada - saab majja hubast soojust ja meeldivaid aroome.

Seekord kodustan pärmitaigna retsepti Sille blogist, pirukad jm saiakesed tulevad selle abil tõesti head.

Soolaste pirkutate tegemisel tuleb suhkur sellises koguses muidugi ära jätta....

I pärmitaigna retsept - eelkergitusega retsept, millest olen teinud vastlakukleid, rosinakukleid, keerusaiu, kohupiimakorpe, plaadi purukooki...

Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.

Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima. Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.

Peale seda lisa taignale 2 lahtiklopitud muna
1 tl soola
umbes 450 g jahu
1,5 dl õli.

Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!

Comments

Anonymous said…
50 g pärmi tundub õudne kogus olevat, kas seal mingit muud maitset ka pärast jääb?

U
Heli said…
Oleneb millist pärmi kasutada,U. Kui kasutad toorpärmi (pulk), siis 50 g. Kui kuivpärmi, siis piisab ühest pakist (näiteks Veski Mati oma). Mina tegin kuivpärmiga-> saab just paras kogus tainast, et ühte peoõhtut (10 inimest) varustada või siis 2-3 päevaks 3-liikmelist värskest õhust tulnud söödikut rahuldada...