Skip to main content

Leivataigna retsept

Thela soovitusel riputan üles ka retsepti.
Retsepti saatis mulle Kaja ja kasutan tema sõnastust, sest leivateoks on sooje sõnu vaja...

I päev

Ühesõnaga tahtsin sulle leivataigna esimesest kääritusest rääkida...

Vala sellele juuretisele 1 liiter toasooja vett, lisa u kolmandik maltoosat (kui sul on. Kui ei, siis võib ka ilma teha). Siis hakka järk järgult lisama rukkujahu niipalju kuni tuleb paksema kama taoline mass. Mina segan vispliga, sest siis seguneb kõige ühtlasemalt. Seejärel katad nõu pealt rätikuga ja võiks panna veel peale mingi pleedi vms, sest kerkida tahab ta päris päris soojas. Minul on näiteks vannitoas põrandasoojenduse peal veel. Külmas ja eriti veel tuuletõmbega ta kohe üldse ei toimi. 6-12 tunni jooksul hakkab ta pealt mullitama või nagu vahutama. Kui näed, et on tekkinud peale selline vahutanud käärinud mass, siis on õige aeg edasi tegutseda, aga sellest siis juba homme hommikul.


II päev

Paksu vahuga käärinud juuretisele lisada 6 tl soola ja 2 dl suhkrut. Nüüd kui soovid teha mitmevilja jahust, siis võta enne väike osa ja sõtku sinna rukkijahu. Sellest jääb uus juuretis (~ peotäis) Ülejäänule lisa vähehaaval juurde siis muu soovitud jahu (mitmevilja vms) ja sõtkuda seni kuni tainas lööb kausi küljest lahti (siin pead vaatama oma tunde ärgi, kas tahad vormida leiva tugevamast taignast või kasutad leivavormi jättes taigna natuke vedelamaks). Mulle õpetati, et sõtkuma peab seni, kui tainas hakkab õhku välja ajades lurtsu lööma;)

Nüüd vormid leiva või siis paned enne võiga määritud vormidesse ja jätad jälle rätiku alla sooja kohta kerkima. Enne vajuta märja näpuga augud sisse, et oleks kerkimise ruumi (NB!! Kui kasutad vorme, siis jäta u veerandiku võrra vaba kerkimise ruumi. Muidu kerkib üle äärte). Silu pealt ka märja käega, sest siis võtab kerkimise ajal peale kooriku. Lase kerkida 3-4 tundi.

Küpsetamine

Pane ahi 250 kraadi juurde soojenema. Ahi on õige kuumusega siis, kui käel ei ole veel liiga kõrvetav. Pane ahju põhja väike kauss veega ja aseta leivad kõige madalamale kõrgusele. Küpsetad järk järgult järgmiselt:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
ja lõpuks 180 kraadi juures lõpuni.

Võid elektriahju panna ka pöördõhu peale ning kindlasti vahepeal tugevalt niisuta koorikut. Valminud leib pane märja rätiku sisse (u 1 TUND või niikaua, kui auru veel tuleb) ja siis kuiva rätiku sisse. Lõpus kilekotti.
NÄMM!!

Comments

ritsik said…
Kui tavaline leib käpas, siis hea igasuguseid lisandeid sisse panema hakata: seemneid, pähkleid, rosinaid, kuivatatud marju, aprikoose jne või hoopis liha, sinki, suitsujuustu.
Mul suri juuretis kevadel ära ja pole viitsinud uuesti aretama hakata aga ükskord teen seda niikuinii...
Heli said…
Hei ritsik!

Olen ka kuulnud, et sinki ja isegi kala pannakse sisse... ja väga hea pidada olema. Aga kuidas, kas hakitult või ribad...? Ja millal?