Skip to main content

Ujumine

...ehk kuidas vabaneda mõttetööst.

Olen sel sügisel enese jaoks (taas)avastanud ujumise. Sedakorda võtan seda tõsisemalt kui lihtsalt suplemas/saunatamas käimist. Püüan vähemalt 3x nädalas basseini jõuda.
Teate, hea on ja hästi mõjub. Vähemalt mulle sobib - praegu veel nahk kannatab kloori jms. Peamine on aga enesetunne pärast ujumist - see on tõesti mõnus ja relax.
Enesesundimine pole teadagi kerge. Aga kuidagi on nii läinud, et ujumispäevad on kujunenu vaatet parimaks nädala osaks. Füüsiline vorm paraneb samuti. Kui esimestel kordadel oli tegu, et 700 m täis ujuda, siis praeguseks hetkeks olen suuteline (mõningate nõrkushetkedega) ~25 min jooksul rinnuli 1000m läbima. Siis teen lõdvestuseks paar hästi aeglast otsa ja seejärel kobin hot tube`i mõnulema.

Peamisteks plussideks on taandunud lihas- ja  (küünar)liigeste valu ja absoluutselt tühi pea. Kujuneb nii, et sa ei mõtle suurt millelegi muule, et kui mitmes ots parasjagu käsil on...:)
Miinusteks vast see, et basseinini tuleb ju kuidagi jõuda ja see on omaette ettevõtmine (asjade pakkimine), selmet näiteks metsas sörkida. 

Kel tekkis huvi, siis -  hea artikkel ujumise kasulikkusest.

Comments

ritsik said…
ma olen proovinud aga kole igav hakkab. Edasi tagasi. Edasi tagasi. Jälle edasi. Jälle tagasi. Kuigi kasulik, ei saa vaStu vaielda.
Asjadest said…
Mis jutt see on?! Ujumine on väga õudne!

1) Peale ujumist muutud kohe väga uniseks
2) Tekib õudne janu
3) Midagi teha ei jõua
4) Vesi ei tule kõrvast välja
Heli said…
Ei ole ujumine igav! No tõesti pole! Alguses arvasin samuti (paariaastatagune katse), ent ilmselt ujusin vale tehnikaga, sest üsna sarnased negatiivsed (v.a 4) kõrvalnähud ilmnesid, mida Asjadest kirjeldas:)

Õige hingamine - ja sul pole mingit lihaskonna hapnikupuudusest tekitatud unisust! Vastupidi - mõnusalt lõdvestunud olek ja energiat jagub...
lagrits said…
"Mere lapsena" möödusid suvised koolivaheajad ikka enamasti vees, aga u j u m a selle sõna sportlikumas mõttes ning sellest rõõmu tundma õppisin alles siis, kui Haapsallu 25m radadega veekeskus tehti.
Nüüd on asi unaruses, sest suures Trieri veekeskuses olevat üks (!) rada ujumiseks, ülejäänu on üks suur solberdamise ja liulaskmise ala. Ma pole sinna isegi vaatama läinud, usun ujumisfännist kaaslinlase sõnu.
Luxembourgi d'Coque'is käimine läheks liiga kulukaks ja aeganõudvaks.
Masendav!
Teiseks lemmikalaks - uisutamiseks - pole siin samuti mitte mingeid tingimusi ja linn on tiba suurem kui Tartu!
helle said…
Minu ujumisoskus on väga kehv, aga vett armastan. Talvel käin 2x nädalas basseinis veeaeroobikas, suvel ikka nii palju vees, kui olud võimaldavad.
Kasulik ja mõnus!
Heli said…
lagrits, ühe ujumisrajaga ujula oleks tõesti piin... Ei märkinud postituses, et lähen nimme ujulasse üsna hilja, kus külastatavus juba peaaegu olematu. Siis saan rahus oma rajal ja tempos ujuda. Mehed armastavad krooli ujuda ja torm veeklaasis on kiire tekkima :)
Heli said…
sjgelle, vesiaeroobikat pole proovinud, aga arvan ka et see on tõhusam kui maapealne keksimine. Veetakistus on suurem kui O2. aga ujumise juures meeldib mulle hirmsasti see liuglemise tunne:)