Skip to main content

Jõulukeeks

Mari oli käimas meie kandis. Ennne kohtumist leppisime kokku, et küpsetame midagi. Koos tuleb meil alati kõik välja ja lõbusam on kah. Seekord otsustasime jõulukeeksi kasuks, mida kumbki varem teinud ei olnud. Tundub, et hea sai ->näkitsesime juba eile pisut.

Retsept on siin ja asja võlu peitub selles, et see keeks peaks ajapikku veelgi paremaks minema.
Tegime mõned lisandused retsepti - kuivatatud aprikooside kõrval lisasime ka musti ploome - eelnevalt leotasime neid pisut portveinis. Muud kangemat kraami (vana tallinnat, brändit) mul kahjuks ei olnud Ent ka portvein suurendas aromaatsust. Ülejäänud portvein rändas klaasidesse - ega koka suu  seinapragu ole!

Retsept on järgmine:

200 g margariini

2 dl suhkrut

3 muna

4 dl jahu

1 dl rosinaid

200 g kuivatatud aprikoose

1 dl purustatud sarapuupähkleid

1 väike karp purustatud ananassi

2 dl kivideta kirsikompotti

1 tl jahvatatud kardemoni

1,5 tl küpsetuspulbrit


Võta munad ja margariin tund aega varem toatemperatuurile; pane rosinad ligunema ananassi- või kirsivedelikuga, lõika aprikoosid väikesteks tükkideks. Määri toruga rõngasvorm pehme margariiniga, raputa saiapuruga üle. Sega kardemon ja küpsetuspulber jahuga. Lõika kirsid pooleks, nõruta ananassishoidis. Vahusta pehme margariin suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval toasoojad munad, segu iga kord ühtlaseks mikserdades. Lisa suure lusikaga õrnalt segades kõigepealt ananass, seejärel pähklipuru, rosinad, kirsikompott ja aprikoositükid. Viimasena raputa kaussi jahu ning tõsta taigen lusikaga võimalikult ühtlaselt segamini. Tõsta taigen lusikaga vormi, silu pind ühtlaseks ja küpseta 175° ahju keskosas 70-75 minutit. Võta ahjust, lase 5-8 min. seista ja kummuta restile jahtuma. Aseta täiesti jahtunud kook tagasi vormi, kata tihedalt kile või fooliumiga ja hoia 3-5 päeva toatemperatuuril, nii saavutab kook täiusliku maitse. NB Kook saab maitsev ka siis, kui pähklid ja/või rosinad välja jätta või aprikoosid koduse apelsinisukaadiga asendada.

Comments

Anonymous said…
Tänud! Väga hää maitses.
Muusake