Skip to main content

Viisakusest

Keegi pole meist perfektne, ent... ikkagi häirib.

Minu jaoks on mõni asi elementaarne. Näiteks - mitte segada vahele, kui teine inimene räägib. Uskumatu, aga tõsi - ka mõnel teisel inimesel võib olla nutikaid mõtteid.

Teine elementaarne oskus läbirääkija/kuulaja "tarkvaras" võiks olla oma näoilmete valitsemisoskus. See on treenitav - kas peegli ees või... miks mitte paluda end mõnel pereliikmel filmida... salaja, seltskonnas olles:) Nii mõndagi kõnekat võib välja kooruda.

No ja niisama elementaarne nagu võileiva söömine võiks olla ka "tänamine" , "tervitamine", "vabandamine, kui kedagi millegagi häirid".

Aga... nagu ma ütlesin, nobody is perfect. Võib-olla polnud lihtsalt parim päev banaanikala püügiks.

Sellised mõtted seoses ühe suure koosoleku/nõukoguga.

Comments

helle said…
Ka mind häirib väga elementaarse viisakuse puudumine. Näiteks nätsu närimine vestlemise ajal, näiteks jutu vahele tulemine, kui vestled kellegagi privaatselt...
Urmo said…
Parim nägu on kivinägu. Nagu jaapani filmis reas istuvad bossid.
Heli said…
"Kivinägu nagu jaapani filmis reas istuvatel bossidel" - ahahhaa, selle jätan küll järgmiseks korraks meelde:) Kardan vaid, et võin homeeriliselt naerma puhkeda...

Siinkohal meenub, et mul pole pikka aega ebasobivas kohas naerukrampi peale tulnud.... See mõnusalt pitsitav naer, mis muudmoodi üle ei lähe kui pead saama end kuidagi "tühjaks naerda".
Olen saanud vist viisakaks?:(

Peensuseni viisakas olemine ju ka tüütu ja kivinäoline. Pigem mõtlen ebaviisakuse all matslikkust, sellist, mida Sjgellegi näiteks tõi.
Urmo said…
Viisakus on antud kontekstis vist lihtsalt tüdimus/harjumine.

Kohtumistel on minumeelest olemas selgelt eristuvad ebaviisakuse prototüübid, näiteks:

"lapsik pidur" - isik, kelle kohal viibimine on kellegi ja peamiselt tema enda arvates kohustuslik, aga kes näib kõigest hingest pingutavat, et koosolekul kohal olles "mitte kohal olla". Uued mobiiltelefonid, teised projektid, semulike naljade vahetamine alluvast "sõpradega", kes kõikide naljade peale krantsilikult irvitavad - kõik need asjad on prioriteetsemad. Tavaliselt tekib sellise prototüüpkuju kõrvale teine, "pioneerijuht", kes teda aegajalt, aga lühiajaliselt, korrale kutsub.

"ignorantne pidur" - hapu näoga toriseja, kes üldiselt on kogu aeg vait ja vahib sellise näoga, nagu oleks ei nõustuks ta isegi punktidega sinu lausetes. Tavaliselt temalt ühtegi argumenteeritud protesti ei tule, pigem paiskab ta üles mingi jabura või demagoogilise teema ja naudib, oma hapu nägu kaotamata, tekkinud segadust ja kaagutamist.

Edasi võid ise jätkata :)
Heli said…
Bunter, rabavalt tabav! Kuidas Sa küll tead?!:)

No ma jätkan...

"Pooljuht"... kohtumine on küll kokku kutsutud tema poolt ja tema juhtimisel, ent ta ei teagi tegelikult, mida arutada võiks. Et istume ja vaatame, mis välja tuleb. Räägime... kõigest ja... segiläbi ja... kui laiali minnakse siis igaüks tunneb, et sai südamelt ära öelda:) Tegelikult, osad on veel eriti õnnelikud - sest nad said end suisa tühjaks karjuda!

"Kivikuningas". Laenasin nimetuse Sinult, Bunter;-)
Osaleb tavaliselt IT koosolekutel, kus teemaks süsteemiarendus. Kuna ta on õppinud IT-d, siis arvab et peab kindlasti osalema. Kogu koosoleku aja on ta tähelepanu fokusseeritud oma läpakasse. Ühtegi kommentaari ega arvamust temalt ei tule. Algul arvad naiivselt, et ta mõtleb ja analüüsib ja saadab pärast koosolekut oma ettepanekud memona vms vormis. Aga ei. Ta vaid mõtlebki ja võib-olla näeb ka und.
Urmo said…
Need kaks on juba rohkem lihtsalt häirivad tüübid, nad ei pea ilmtingimata alati olema ebaviisakad. Viimane ehk rohkem.

Ebaviisakas võib tihtipeale olla ka "ühe idee mees". See on selline kuju, kes päris hästi asjadest aru ei saa ja on välja mõelnud seetõttu ühe mõtte/idee/punkti, mida ta ihu ja hingega kontekstist ja sobivusest sõltumata üritab kohtumisel välja öelda. Tavaliselt härib see mürana vestluse kulgu ja sõltuvalt isiksusest võib ühe idee mees minna väga närvi ja lärmakaks kui teised viisakalt ta lollust ignoreerivad.
Anonymous said…
Taname huvitava blogi